Musea

In de omgeving van de camping zijn  een aantal mooie en historische musea te vinden.

Vlechtmuseum


In Noordwolde kunt u op bezoek in het Nationaal Vlechtmuseum. Noordwolde werd vroeger het Vlechtdorp genoemd. Over de geschiedenis van het vlechten van riet wordt van alles verteld. Ook voor kinderen is er genoeg te doen.

Veenpark

In het Veenpark in Barger-Compascuum (dichtbij Emmen), komt de Drentse veenhistorie tot leven. U kunt door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving rijden en varen. Elke dag kunt u de bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker aan het werk zien. En als het regent is er ook genoeg te zien. Bijvoorbeeld de unieke expositie Veenomenale Hondsrug.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het verhaal van kamp Westerbork wordt vertelt op de plek zelf. Dat verhaal vormt de kern van de rondleiding, die voert langs sporen, reconstructies en monumenten. Elke dag zijn er gratis rondleidingen op het kampterrein. De start van de rondleiding is bij de slagboom op het terrein.
Het kampterrein ligt op 3 kilometer afstand van het Herinneringscentrum. In verband met een storingsvrije zone kunt u niet met uw eigen auto doorrijden. Het kampterrein is te bereiken te voet of met de pendelbus, welke iedere 20 minuten rijdt. Tickets zijn te koop in het museum. Toegang tot de pendelbus is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.

Nationaal Gevangenismuseum

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Hier ontdekt u alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu. Het museum is gevestigd in een van de oude dwanggestichten die in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen zijn gebouwd voor bedelaars en landlopers. Veenhuizen is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, meer dan honderd rijksmonumenten en vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn.

Ellert en Brammert

"Ik ben in een prachtig land" schreef Vincent van Gogh in 1883 aan zijn broer Theo. Het land waar hij op doelde was Drenthe. Drenthe ademt nog steeds de sfeer van jaren en zelfs eeuwen geleden. In deze provincie zijn hunebedden, prehistorische grafmonumenten, uitstekend bewaard gebleven en zij nodigen u uit tot een flinke stap terug in de tijd.

Deze stap terug in de tijd kan gezet worden in het openluchtmuseum "Ellert en Brammert" in Schoonoord. In dit museum, gelegen in de streek het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuidoost-Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt uitgebeeld door verschillende woonvormen. In de eerste plaats is daar de plaggenhut. Maar een Saksische boerderij, tolhuis, schooltje en zelfs een gevangenis behoren onder andere tot de collectie. In de oude boerenherberg is ook nu een hapje en een drankje verkrijgbaar. In de expositiegebouwen zijn diverse verzamelingen ondergebracht.

De reuzen Ellert en Brammert hielden in deze omgeving hun strooptochten. Zij staan nu als blikvangers bij de ingang van het museum. In het hol van de beide rovers wordt de legende gedeeltelijk driedimensionaal uitgebeeld. Een speeltuin en kinderboerderij maken het geheel compleet. In de kinderboerderij is een 16-delig kippenverblijf opgenomen, waarin Drentse hoenders zijn gehuisvest in verschillende kleurslagen, zoals die vroeger overal in Drenthe op de boerenerven voorkwamen.

Museum De Koloniehof

In Museum de Koloniehof in Frederiksoord wordt het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid verteld. Dit dorp is opgericht om de schrijnende armoede aan het begin van de negentiende eeuw te bestrijden. In de nieuw te stichten landbouwkoloniën werd werk, huisvesting, scholing en zorg aangeboden om de stedelijke paupers perspectief op een beter bestaan te bieden.

Vesting Bourtange

Het informatiecentrum bij de entree van de vesting, vormt een basis voor uw bezoek aan de vesting. Naast een korte visuele introductie over de geschiedenis van de vesting treft u er informatie over het Bourtange van tegenwoordig. De vesting Bourtange is het hele jaar geopend en is gratis te bezoeken. De restaurants en winkeltjes hanteren hun eigen openingstijden. Voor de musea van vesting Bourtange wordt een toegangsprijs gevraagd.